logo_Veduna
  O katedri VEDUNA
  Predstavitev katedre
Dr. Mira Omerzel - Mirit
Življenje brez običajne hrane (pranojedstvo)
Razmišljanja
 
Dejavnosti katedre
  Delavnice in tečaji
Program / Termini
Izkustva tečajnikov

Novosti
Aktualni dogodki
Minuli dogodki (Facebook)

  Knjige in zgoščenke
  Knjige
Zgoščenke
Naročila

  Donacije
  Nagovor
Anketa
Donatorstvo
Obrazec (MS Word)
Obrazec (PDF)


  Ansambel Vedun
  Predstavitev
Ustvarjalna izkaznica
Nosilci zvoka
   Dve novi zgoščenki

  Nega glasu in
naravno petje
  Predstavitev
Mojka Žagar
Vtisi udeležencev

Intenzivi
  Informacije
in prijave
Prijave sprejemamo po elektronski pošti na naslov:
Prijave

 

  Kdaj in kje
Vsako drugo soboto v mesecu (razen julija, avgusta in septembra) od 16.00 do 20.00 v MaxxFIT centru, Ulica Jožeta Jame 14a, Ljubljana

 

 

Zaradi omejenega števila udeležencev prosimo, da
se prijavite najkasneje do srede pred intenzivom.
V primeru odpovedi udeležbe vas prosimo,
da nas o tem pravočasno obvestite, da lahko vaše mesto ponudimo drugim.

Pridite v lahkih in udobnih belih oblačilih. S seboj obvezno prinesite copate, tople podloge in odeje za sedenje ali ležanje, očiščene kristale za delo (kamena strela, roza kvarc ali ametist) in majhno daritev - cvet in sadež.

 

Kozmične iniciacije
Maraton prosvetljenja
Veduna Kozmična resonanca
Transcendenca zavesti in zvoka
 
 
     
 
DEVETSTOPENJSKO ŠAMANSKO INICIACIJSKO POTOVANJE SKOZI KOZMIČNE IN ZEMELJSKE PORTALE TER ISKANJE RAVNOVESJA Z ZVOKOM IN MODROSTMI RAZLIČNIH KULTUR

Enoletni cikel sestavljajo mesečne delavnice (intenzivi) ali iniciacijska potovanja skozi 9 ravni zavesti in moči preobrazbe. Mira Omerzel - Mirit (dr. etno-muzikoloških znanosti, glasbenica, zdravilka–medij, pisateljica ...) oživlja starodavne duhovne modrosti različnih kultur in minulih civilizacij – od prazgodovinskih kultur, Velikih Misterijev starega Egipta, starih Majev in Indijancev, izročil Havajcev, Indonezijcev, filipinskih psihičnih ali kozmičnih kirurgov, Aboridžinov, sibirskih šamanov, starih Grkov, Keltov, Ilirov in Slovanov ter Staroslovencev. V študijskem letu 2015/2016 je pozornost še posebej usmerjena v slovanski svet in njegove korenine ter duhovno dediščino. Primerjave z drugimi kulturami Mirina predavanja bogatijo in pestrijo ter omogočajo lažje razumevanje zakonitosti bivanja in duha. Skupaj pa vsa starodavna znanja s svojo veličino tudi sodobnikom odstirajo pomembna sporočila in način za radostnejše in bolj harmonično življenje. Zakonitosti teh učenj in blagostanja so brezčasne ali večne ter v biti povsod in v vseh časih precej enake. Mirit različna znanja povezuje v enovito spiritualno učenje. Modri so njeno učenje in pisanje (še zlasti knjižno serijo Kozmična telepatija ali modrost onkraj misli in slišnega zvoka preteklosti za prihodnost) označili za sveto in nadvse pomembno za naš čas naglih sprememb, njo pa za medkulturno povezovalko. A na teh delavnicah ne gre le za predavanja, temveč predvsem za IZKUSTVENO DOŽIVLJANJE (IN INICIACIJE) starodavnih modrosti. Na delavnicah (intenzivih) za blagozvočje in sozvočje poskrbi ansambel Vedun ‒ Mirit, Mojka, Tine, Igor in Polona.

 

Mladi šaman z bobnom v prazgodovinski opravi v centru Azije (Tuva, 2008)


Mira Omerzel-Mirit je dr. etnomuzikoloških znanosti, zbiralka in raziskovalka predklasičnih in ljudskih glasbil (doktorirala je na temo njihovega razvoja), začetnica etnoarheomuzikologije na Slovenskem ter pionirka v raziskovanju razsežnosti in moči zvoka, glasbenica in duhovna učiteljica, medij za prenos življenjske energije ter zvočno-energijska terapevtka – kozmična kirurginja. Že več kot 45 let raziskuje slovensko, evropsko in svetovno glasbeno in duhovno dediščino. Je varuhinja starodavnih modrosti in znanj, še posebej pa slovanske in staroslovenske tradicije. Prav tako je tudi med prvimi v svetu, ki restavrirajo duhovne modrosti različnih kultur in z njimi povezane zvočne formule in glasbo. Svoje zvočno poslanstvo (v ansamblu Trutamora Slovenica / Vedun) Mirit opravlja tudi skupaj z Mojko Žagar – glasbenico, pedagoginjo, terapevtko nege naravnega in neizumetničenega glasu (ustanovila je zasebno šolo za to; prvo te vrste pri nas). Že v predšolski dobi se je ansamblu pridružil Mirin sin Tine Omerzel Terlep, sicer diplomirani inženir strojništva, a predan glasbenik in glasbenik–terapevt, ki je zavestni duhovni iskalec že od desetega leta starosti. Je tudi Mirin pomočnik in naslednik pri kozmični zvočni kirurgiji. Leta 2014 se je ansamblu pridružil Igor Meglič – profesor klasične kitare in prav tako zvočni terapevt Mirine šole Veduna. Poleti 2015 pa je ansambel povabil k muziciranju še akademsko glasbenico (violinistko) Polono Kuret, prav tako tečajnico katedre Veduna. Vsi so multiinstrumentalisti in pevci, ki na koncertnih odrih običajno predstavljajo od 30 do 50 glasbil. Kot glasbeniki-terapevti in mediji za slišno in neslišno (a vendar zaznavno) frekvenčno valovanje (zvok) človeku dosegljivih dimenzij resničnosti, obujajo pozabljeno starodavno svečeniško glasbeno prakso, glasbi pa vračajo nekdanje širjave, starosvetnost, prodornost in zdravilne note.

Vabljeni ste na meddimenzionalna potovanja po različnih kulturah in "svetovih" ali ravneh lastne biti, zavesti in resničnosti ter še posebej po staroslovanski dediščini, ki nas vse določa. Vsepovezana (t. i. devetstopenjska) kozmična zavest na Zemlji omogoča celovito in blagodejno ravnovesje, mir, preseganje siromaštva, uresničevanje želja in potreb.

S SEBOJ VSELEJ PRINESITE MAJHEN DAR (CVET IN SADEŽ – SIMBOL HARMONIJE IN OBILJA) ZA SIMBOLIČNO DARITEV NA SKUPNI OLTAR PREDNIKOV, S ČIMER USIDRUJEMO SVOJE MISLI IN ŽELJE V »POLJE VSEH MOŽNOSTI«. PRIDITE OBLEČENI V BELO IN TAKO PRISPEVAJTE K SKUPINSKI SVEČANOSTI PRERAJANJA. NE POZABITE VZETI S SEBOJ TUDI KRISTALA, KI VAM JE LJUB (NAJBOLJE KVARC), DA VAM BO POMAGAL PRI PRESEGANJU OMEJITEV. S SEBOJ PRINESITE TUDI COPATE, TOPLO PODLOGO IN ODEJO ZA LEŽANJE.

 
     

a) Tematike in vsebine intenzivov:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

b) MINULI INTENZIVI


DEVETSTOPENJSKO ŠAMANSKO INICIACIJSKO POTOVANJE SKOZI KOZMIČNE IN ZEMELJSKE PORTALE TER ISKANJE RAVNOVESJA Z ZVOKOM IN MODROSTMI RAZLIČNIH KULTUR

 

Mirin nasmeh ob kozmičnih zvokih himalajske sklede (Solsticijski obred, Ljubljana, junij 2009)I. (Prva dimenzija)
Prazgodovinski duhovni temelji in lemurijsko-atlantidska mitičnost ter kirurgija
STVARJENJE, DOGOVORI DUŠ IN BIT ŽIVLJENJA

Prazgodovinska modrost na evropskih tleh je mnogo širša in pomembnejša, kot to običajno želimo priznati. Je ogledalo modrih staroveških filozofij življenja in subtilnih zaznav o življenju, energijah in tokovih ter iskanju celovitosti bivanja ali celostne enovite zavesti. Življenje na Zemlji namreč poteka po določenih zakonitostih, ki jih misterična in okultna znanja imenujejo kozmična doktrina. Le-ta že stoletja in tisočletja prinaša ljudem polnino zavedanja in orodja za harmonijo in širjenje duha, ki omogoča prepoznavanje nevidnih svetov. Prazgodovinsko šamansko potovanje se pričenja v zemeljskih votlinah ali v maternici Zemlje; v globinah človeške zavesti ali podzavesti, v katerih se zrcali kozmično‑zemeljska večnost, brezmejnost in nezamejenost človekovih sposobnosti in zmožnosti. Ko se človek zavestno poda na pot  modrecev in šamanov, se mora najprej povezati z Zemljo in vesoljem. To zavedanje so sicer najdlje v naš čas ohranila indijanska plemena in sibirski šamani, pa tudi Staroslovenci ter brazilski in filipinski kozmični kirurgi. Delavnica je v znamenju troedinosti SVETIH TREH KAMNOV in staroveškega MEDVEDJEGA KLJUČA.

Legende o izjemni lemurijski in atlantidski civilizaciji dovršenosti in popolnosti ohranjajo spomin na brezčasno in nesmrtno znanje, pomembno za našo civilizacijo. Lemurijsko-atlantidska mitičnost in resničnost sta tudi opomnika, ki nas usmerjata k zvestobi duše, k najširši mnogodimenzionalni zavesti, ki povezuje Vir ali Izvor/Logos Stvarjenja in življenja ter fizični svet.

II. (Druga dimenzija)
Indoevropsko in cigansko duhovno izročilo ter slovanska kultura
CELIČNI SPOMIN TER MATRICE ŽIVLJENJA

Indoevropska dediščina je temelj modrosti starih Slovanov in Staroslovencev, pa seveda indijskih (vedskih) ršijev, džotišev in jogijev ter tibetanskih lam. Njihova filozofija o življenju, smrti in bivanju je mnogo širša od dandanašnjega razumevanja življenjskih zakonitosti snovnega in nesnovnega. A sodobna znanost ji je iz dneva v dan  bližja. Človek mora spoznati in dojeti poreklo in delovanje materialnega in duhovnega sveta, da bi razumel sebe ter dogajanje v svojem življenju in svetu. Zavest in celični spomin človeških teles ohranjata kode izvornega in prvobitnega. Očistiti in prebujati večne in brezčasne celične zapise pomeni prebujati tudi svoje speče sposobnosti, vse svoje še neodkrite talente, in oživljati harmonijo popolnosti. Delavnica je uglašena s simboliko Višnujevega, Šivinega in Šaktijinega plesa. Indoevropsko duhovno izročilo pa še živi v ciganski (romski) miselnosti, obredjih in iniciacijah »VELIKE MATERE« (PUER MATER).

III. (Tretja dimenzija)
Slovani in grška dediščina
ZAKONITOSTI UNIVERZALNEGA V FIZIČNEM SVETU

Povezanost in enovitost zvoka in giba, imenovano muziké, je v grški duhovni tradiciji izredno pomembna in tvori temelj prepoznavanja naše danosti in zvenečega Univerzuma, katerega del smo tudi sami ‒ od subkvantnih »superstrun« do velikih organizmov obstoječega.  Frekvenčno valovanje, ki je tudi zvočno pulziranje, je v svoji biti prav vse, tako materialno kot duhovno, vidno in nevidno ... Frekvenčno-zvočno vibriranje sestavlja tudi žive (in nežive!) organizme ter človeško bitje, čigar usoda je, da (po)išče zlato runo ali bistvo življenja ‒ nesmrtno prebujeno zavest Izvornega Logosa ali zavest vsepovezane enosti. Da bi mu ta podvig uspel in bi našel  harmonijo, srečo, zdravje in obilje, se mora kaliti v odnosih, v navideznih nasprotjih, ki so del velike sestavljanke ali mozaika. Življenje nam je darovano, da bi presegli bolečo ločenost in razdvojenost ter doumeli in zaživeli potešeno celovitost večnivojske ali mnogodimenzionalne resničnosti. Starogrška duhovna modrost, zlasti Orfejeva in Pitagorova, pa je prisotna v slovanski ljudski kulturi vse do 2. polovice 20. stoletja. Pri Slovencih Orfej nastopi kot godec, ki se odpravi »pred pekel«, to je v skrite vsebine nezavednega, kjer tičijo številni spomini in drugi saboterji sreče. Kozmična vrata odpira APOLONOV IN ORFEJEV ključ nenehnega in večnega spreminjanja.

IV. (Četrta dimenzija)
Slovani in egipčansko duhovno učenje
ŽIVLJENJE IN SMRT TER NESMRTNOST DUŠE

Egipčansko skrivno in skrito znanje je prav tako kot grško del staroveške filozofije, pomembne za izgradnjo evropske in slovanske duhovne kulture. Staroveške filozofije različnih pokrajin in dežel so si bile zelo podobne, le poimenovanja so bila različna. Egipčanska in slovanska duhovnost, mitologija, znanost in umetnost pa so skoraj vse do novega veka ohranile staroveško razsvetljeno modrost o nesmrtni in večni nesnovni duši ter smislu življenjskega potovanja in zakonih duhovne rasti. Slovanska in egipčanska mitologija nas opominjata na prezrti ali izgubljeni duhovni ali kozmični del zemeljskega bivanja, na počelo življenja, na esence in moč zavesti ali duše, na univerzalne zakonitosti duhovnega v snovnem svetu, na magijo življenja in smrti. Na alkimijo snovnega in nesnovnega, vidnega in nevidnega, slišnega in neslišnega, večnega in umrljivega ... Alkimija pomembnih znanj in spoznanj se odvija v simboliki egipčanskega HORUSOVEGA OČESA in slovanskega ter staroslovenskega SVENTOVIDA.

V. (Peta dimenzija)
Kelto-ilirska duhovna dediščina in Slovani
ZAKONI BREZPOGOJNE LJUBEZNI DUŠE IN SOČUTJA

Kelto-ilirsko izročilo je izšlo iz indoevropske duhovne dediščine in še starejše staroselske kulture današnjega evropskega prostora. Stoletja dedovana znanja in duhovna spoznanja so vse do našega časa ohranila občutljivost za zemeljsko in kozmično, kar se zrcali v mitih in legendah, v zvočnih podobah, jezikih in ritmih (ter pisavah – runah), obredjih, običajih in v praspominu na človekovo bitnost. Vse, kar je bilo in kar se pravkar dogaja, je odtisnjeno v zavesti in v telesnih celicah. V bogati simboliki so Kelti in Iliri zapustili sporočila pred nami živečih potomcem in tudi sledi v slovanski kulturi, saj so že pred tisočletji raziskovali univerzalno, arhetipsko, človeško, prvobitno, sozvočje ali popolnost, s časom pogojeno in brezčasno. Kar pa je vredno, se prenaša iz veka v vek, iz roda v rod ... Še vemo, kakšno silno znanje so nam zapustili naši davni predniki, da bi živeli modro, mirno in bolje? Velja se spet poglobiti v ta starodavna znanja, ki nam lahko s pridom služijo še dandanes. Prednamci so namreč enako kot mi danes iskali in uresničevali kozmično zavest. Prisluhnimo jim in poiščimo v sebi »sveti gral« - razsvetljeno povezanost vseh ravni (dimenzij) zavesti, resničnosti, bitja in bivanja. Ključ te delavnice je sončno oko BOGA BELINA ter keltska Boginja BRIGITA (Boginja ognjišča).

VI. (Šesta dimenzija)
Vedsko, balijsko in staroslovansko duhovno iskanje
SVETA GEOMETRIJA ŽIVLJENJA IN OBLIK

Sodobnik je žal že davno izgubil zavedanje o lastnem mnogodimenzionalnem bitju in pozabil starodavno znanje o meddimenzionalnem potovanju med ravnmi zavesti ali svetovi. Pozabil je prisluškovati nevidnemu in neslišnemu. Ne zna več poslušati s srcem in notranjim ušesom. Pravljični svetovi duše so zanj žal povečini izgubljeni. Dimenzije nad fizično (ali nad 3. ravnjo) je v zadnjih stoletjih hote prezrl. Naše misli in čustva so zrcalo veličastnih zvočnih valovanj brezmejnega, neskončnega, večnega, ki ustvarjajo vse obstoječe. Ubrana uglašenost uma in občutij nam prinaša mir in radost, obilje in nezamejeno ustvarjalnost. Zato je mojstrstvo obvladovanja uma in čustev odgovor na naša iskanja sreče. V tem so izjemni mojstri tudi svečeniki in zdravilci (balijani) pravljičnega Balija, pa starovedski ršiji in džotiši ter staroslovenski kresniki in bajalniki. V njihovih učenjih starovedska modrost še danes živi. Šesta raven nas odpira v balijsko mavrično pestrost – k svetlobi zvoka, k pestrim simbolom svetlobe in duha. Ključ te delavnice predstavljajo (vedsko) balijski simboli svetlobe zvoka in groma ter žezlo ali kopje slovanskega PERUNA.

VII. (Sedma dimenzija)
Balkansko, baltsko in vikinško duhovno bojevništvo ter Orient
USTVARJALNI ZVOK, ZAVEST PREBUJANJA IN RAZSVETLJENJA

Čudeže brezmejnega tudi v slovanskem (balkanskem) svetu oslikujejo čudesa meddimenzionalnega potovanja, pa zavest in zavedanje sedemdimenzionalne resničnosti ter kozmičnega ustvarjalnega zvoka, ki omogoča tudi naravnost čudežno kozmično kirurgijo na Zemlji. Višjedimenzionalni ali višjefrekvenčni zvok 7. ravni ali dimenzije zavesti in naše resničnosti je sel univerzalnega Logosa, Kozmične Inteligence življenja, komaj zaznavno šepetanje Univerzuma (šabd joga). Prisluškujemo mu v lastnih mislih, vizijah in idejah, v pesmih in gibanju, v ritmih narave in kozmičnih ciklih ... Biti osveščeni duhovni bojevnik je bilo v prvem tisočletju našega štetja velika čast in tudi odgovornost – tudi v baltskih deželah, pri Vikingih. Bivanje od nas zahteva uglašenost ali usklajenost z utripanjem vesolja, s kozmičnimi in zemeljskimi cikli in ritmi. Tudi svetlobno abecedo (6. ravni) ustvarja višjefrekvenčni zvok 7. dimenzije, ki je orodje manifestacije ali utelešenja »vizij duše«. Svetlobno-zvočni jezik ali kopje (tudi THOROVO) svete geometrije je stikalo ali dvigalo, ki se dviguje na neslutene ravni bitja in bivanja ter nas spušča v občečloveški življenjski ritem ali utrip. Vrata na najvišje ravni bivanja nam odpira sedem tonov ali sedem barv mavrice ter slovanska (balkanska) simbolika »sedmerega« (4 + 3), to je fizičnega sveta in Svetega Trojstva. Različnost sedmerega označuje tudi podoba SEDMEROGLAVEGA ZMAJA.

VIII. (Osma dimenzija)
Sibirska in vzhodno-slovanska ter havajska duhovna moč
VIR, POČELO ŽIVLJENJA IN POZABLJENO NEMO ZNANJE UNIVERZUMA

Staroslovanska duhovna dediščina je izjemno ogledalo starosvetne modrosti, tako staroveške kot tudi prazgodovinske; zrcalo kozmično-zemeljske etike in estetike. Starosibirski slovanski modreci so podobno kot tudi druga slovanska ljudstva prisluškovali dihánju Neba (Črnemu Nebu) ali Središču galaksije (moči črvine) ter tako iskali lastno osrediščenost v Počelu in Viru življenja, izpolnjenost ter učinkovito zdraviteljsko in duhovno moč. Vse predolgo prezrta slovanska dediščina tudi v polpretekli ljudski kulturi še vedno pomni in ohranja univerzalno bitnost človekovega obstoja in večnega iskanja smiselnosti življenja, pa univerzalne zakonitosti duha ter načine povezovanja z vsemi življenjskimi oblikami na Zemlji in v Kozmosu; smisel mnogorazsežnostnega ubranega sozvenenja s celoto. Sozvočje in blagozvočje. V tovrstnih raziskovanjih so bili izjemni tudi havajski mojstri duha – kahune. T. i. osma dimenzija je sel ali prenašalec Izvorne Ideje ali Logosa v frekvenčno (zvočno – svetlobno – materialno) valovanje življenja, v snovno in nesnovno. Doseganje te ravni resničnosti je del težko doumljivih ali »božanskih« Velikih Misterijev, prvobitna ideja ali »načrt«/koda/matrica življenja in bivanja. Velikih Misterijev duše se dotikamo v lastnem centru ali v središču srca in duše (zavesti), kar so prav dobro vedeli tudi naši slovanski predniki. Ključ vzpenjanja po osi zavesti ali slovanskem svetem drevesu vse do vrha, kjer raste zlato jabolko (simbol razsvetljenja ali končnega spoznanja vseh ravni bivanja), sta brezpogojna ljubezen in tišina uma in sicer v navezavi z dihánjem »odprtega Neba« ali Vira: sibirski kami ga imenujejo ČRNO NEBO.

IX. (Deveta dimenzija)
Staroslovenska starosvetnost ter »sanjski čas« Indijancev in Aboridžinov
VELIKI MISTERIJI ŽIVLJENJA IN USTVARJANJE S SILAMI VESOLJA IN ZEMLJE

Staroslovensko duhovno iskanje izhaja iz staroselske, indoevropske in slovanske staroveške filozofije življenja in brezčasne vsepovezane duhovne modrosti, ki se je s prvinami t. i. ljudske kulture minulih stoletij prebila vse do našega časa ter predstavlja svojevrstno relikvijo davne kozmično-zemeljske etike in načina uglašenega bivanja ter sobivanja z Zemljo in z vsemi življenjskimi oblikami na njej. Starosvetno staroslovensko znanje pomeni svojstven nekonflikten in pozoren ekološki način življenja. V staroslovenskih prežitkih preteklosti je mogoče prepoznati tisočletja dedovana spoznanja, nesmrtne nauke in srž iniciacijskih potovanj naših planetarnih prednikov. V njej se zrcali Troedinost ali Sveto Trojstvo (TROČAN) zemeljskega – duhovnega – kozmičnega. Kadar je to troje v mislih in dejanjih povezano, se dogajajo neobičajne in čudežne stvari, ki omogočajo sozvočje in blagozvočje vseh življenjskih danosti in trenutnosti. Časovne zataknjenosti tako izginejo. Odpre se portal v neskončno in brezmejno, v Polje vseh možnosti in neštetih priložnosti. Vsakdo izbira sam in sam oblikuje svojo resničnost. Troedinost je pot in cilj človekovih iskanj, srž življenjskega stila duhovno osveščenega popotnika in svetlobnega ali duhovnega bojevnika, bit prebujene vsepovezane mnogodimenzionalne zavesti, bitnost osrediščene kozmično-zemeljske misije bivanja, ki edina lahko poteši hrepenenje duše. Spoznavanje in oživljanje staro-slovenskih in slovanskih naukov različnih dežel nam omogoča podoživeti veličastno izkušnjo naših davnih prednikov (še zlasti tistih živečih pred našim štetjem!). Njihovi nauki nam odstirajo t. i. »SANJSKI ČAS« (Indijancev  in Aboridžinov) ter bližnjico na vrh svete gore ali na vrh svetega drevesa, kjer je vztrajen in duhovno odprt bojevnik obdarjen z zlatimi jabolki – simboli dovršenosti. Takšna je pot do cilja, kamor nezmotljivo vodi hrepeneča duša, utelešena v fizičnem svetu. Vabljeni ste na odkrivanje in praznovanje prezrtega, na spoznavanje in izkušanje starodavnih znanj, ki odgovarjajo na vprašanja, kdo smo in čemu smo, predvsem pa kako harmonično so‑bivati. Ključ kozmičnih vrat iz ali na 9. raven je troedini ključ Galaktičnega Središča ali Izvornega, sozvočje duha in zemeljskega sveta – SVETO TROJSTVO ali slovenski starosvetni TROČAN.

 

 

Ansambel v obredju ognja (otok Rutnjak, Iž, 2009)

o straneh / Katedra Veduna © 2008-2009